7 december 2015, om 20:00, Pension Homeland, Gebouw 006, Kattenburgerstraat 5 in Amsterdam | Pension Homeland, Gebouw 006, Kattenburgerstraat 5 in Amsterdam

Politiek Café De Rode Werf: radicalisering

Politiek Café De Rode Werf: Radicalisering 
Iedere eerste maandag van de maand is er politiek café in Pension Homeland op de Voorwerf van het Marineterrein (locatie EU-top) aan de Kattenburgerstraat 5 in Amsterdam.
Het tweede politieke café De Rode Werf is op 7 december. Thema is radicalisering. Gesprekleider is wederom Max van Weezel (Vrij Nederland).

Het lokale debat: 20.00 uur
D66-stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester van stadsdeel West en PvdA-gemeenteraadslid Sofyan Mbarki bespreken de Amsterdamse situatie. Hoe gaat het met onze jeugd in wijken als West en Nieuw-West? Voelen kinderen van immigranten zich thuis in Nederland? Hoe staat het met hun kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt? Wat is hun identiteit? Zijn zij te verleiden tot radicalisering? Mbarki is behalve gemeenteraadslid teammanager van het Calvijn met Junior College (vmbo-mbo) in Amsterdam Nieuw-West.

Intermezzo: de politieke column
Historicus en publicist Thomas von der Dunk verzorgt een gesproken column over het thema

Het hoofddebat: 21.00 uur
Tussen theorie en praktijk staan vaak wetten… PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch gaat in debat met antropoloog Dr. Ineke Roex. Zij deed onderzoek naar Arab-European League (AEL) in België en naar salafisme in Nederland. Roex werkte bij Forum samen met Frank Buijs en professor Frank Bovenkerk. En ze was betrokken bij een onderzoeksprogramma naar de effectiviteit van antiradicalisatie-maatregelen. Ahmed Marcouch werkte ooit als politieman in Amsterdam en was stadsdeelvoorzitter in Nieuw-West. Als Kamerlid spreekt hij zich regelmatig uit over onderwerpen als integratie en radicalisering. Eind november pleitte Marcouch voor het verbieden van salafistische organisaties die de wet overtreden, als zij anti-democratisch doelen nastreven of die uitdragen.

Meer weten of meehelpen? Benader Ernstjan van Doorn van de afdeling Centrum.