Door op 3 februari 2017

Raak discriminerende uitzendbureau’s in hun portemonnee

“Ik vind het een beetje vervelend om te vragen, maar ik wil liever geen Marokkanen/Turken/Surinamers, ook al spreken zij prima Nederlands, dat wil ik niet’. Dit discriminerende  verzoek werd gedaan voor een onderzoek naar discriminatie door de VU (2011) door uitzendbureau’s. Schrik niet, in driekwart van de gevallen werd dit gehonoreerd. De organisatie Doetank Peer deed opnieuw onderzoek naar deze schandalige vorm van discriminatie. Opnieuw ging bijna driekwart van de uitzendbureaus mee in het verzoek van een (fictieve) opdrachtgever om vooral blanke Nederlanders in te huren. In de gemeenteraad zal ik pleiten om discriminerende uitzendbureau’s te raken in hun portemonnee.

Ik was niet verrast, maar wel geschokt dat dit nog steeds op deze schaal plaatsvindt. Discriminatie is een misdrijf. Dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken. En blijkbaar ook een misdrijf waar je nauwelijks voor wordt gepakt, als je kijkt naar het schaamteloze gemak waarmee uitzendbureaus ingaan op een verzoek voor witte Nederlanders als uitzendkracht. Complimenten aan Doetank Peer dat ze dit soort discriminerende praktijken heeft blootgelegd.

Ik wil dat discriminerende uitzendbureaus worden uitgesloten van Amsterdamse opdrachten van/ of samenwerking met de gemeente Amsterdam. Ik roep het College op om dit bij alle deelnemingen, zoals het GVB, Amsterdam Arena, RAI, Schiphol, die wij hebben eveneens te bespreken. Wethouder Ollongren (EZ) heeft tijdens het debat toegezegd dit te gaan doen. Amsterdam moet zich keihard inzetten tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. De boodschap moet duidelijk zijn: in Amsterdam discrimineer je niet en maken we geen onderscheid op basis van etniciteit, religie, seksuele oriëntatie.

De brancheorganisaties voor uitzendbureaus spelen een belangrijke rol bij het bestrijden van discriminatie. Er zijn nu 2 brancheclubs: de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) en de NBBU. ABU is de grootste en opmerkelijk is dat de bij NBBU aangesloten bureaus vaker in de fout gingen. ABU is duidelijk verder in het bestrijden van discriminatie. Ik heb het college gevraagd om snel met de brancheorganisaties in gesprek te gaan. Als dit niets oplevert ga ik voorstellen dat bureaus die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie NBBU worden uitgesloten van verdere samenwerking met de stad.

Tot slot heb ik het college gevraagd om de aangiftebereidheid van medewerkers die slachtoffer zijn van arbeidsmarktdiscriminatie te verhogen. Hiervoor moeten afspraken worden gemaakt met partners, zoals het Openbaar Ministerie en politie. Het College komt nog met een uitgebreidere reactie hierop en er wordt een conferentie georganiseerd rondom het bestrijden van discriminatie. Dus weer een stap vooruit in het stoppen van arbeidsmarktdiscriminatie!

Waar ben je naar op zoek?