Door op 10 februari 2014

Bouwen in Amsterdam: niet tegenhouden, maar mogelijk maken!

Afgelopen vrijdag ontvingen wij een brief van het college van B&W. Die ging over onze voorstellen ter verbetering van de woningproductie. Wij hadden onder andere voorgesteld om drastisch te schrappen in het aantal regels, meer lokaties aan te wijzen waar we middeldure huurwoningen gaan bouwen en collectieven te helpen die samen in een groep willen bouwen, zodat zij hun financiering beter rond kunnen krijgen.

Niet alle partijen in de gemeenteraad wilden zo ver gaan als wij. Als het ging om regelgeving had iedereen wel zo z’n eigen ‘hobby’ als bezwaar. Bij de VVD gaat het dan om normen rond parkeren, bij GroenLinks om eisen rond klimaatneutraal bouwen en zo heeft iedereen wel wat. Echter, als je al die eisen bij elkaar optelt, dan hou je niet zoveel woningen over die ook daadwerkelijk gebouwd zullen worden.

Nu hebben we twee manieren afgesproken hoe we toch kunnen zorgen dat regelgeving niet de bouw van woningen tegenhoudt. Het college zegt nu in haar brief klip en klaar toe dat als een woningbouwproject dreigt te stranden op regelgeving, de raad hiervan op de hoogte wordt gesteld. Dit lijkt misschien een procedureel punt, maar zal in de praktijk wel degelijk impact hebben. Dat wil zeggen als politici bereid zijn te kiezen. Wij krijgen namelijk dan de afweging op ons bord: bouwen of parkeren? Bouwen op papier met allemaal regels of echt bouwen in de praktijk?

Daarnaast is ons voorstel overgenomen dat als de eisen van klimaatneutraal niet gefinancierd kunnen worden door een marktpartij, wij een zachtrentende lening beschikbaar stellen vanuit de gemeente.

Tevens zijn er nog een paar extra locaties aangewezen waar middeldure huurwoningen komen zoals Zeeburgereiland. Wat opvalt is dat deze locaties allemaal binnen de ring zijn, vrij goede locaties. Uit gesprekken met marktpartijen weet ik echter dat er ook interesse is voor locaties buiten de ring. Maar dan wel onder de juiste voorwaarden en soms zitten daar andere partijen met een grondpositie die niet bouwen, zoals corporaties. Op die locaties willen wij ook middeldure huurwoningen bouwen. Daarvoor zullen wij aanstaande raad nog met een voorstel komen.

Daarnaast vinden wij dat het college en ook andere partijen te weinig oog hebben voor deze vraag: aan wie komen de middeldure huurwoningen uiteindelijke toe? Is dat wel de doelgroep met een modaal of net boven modaal inkomen die wij voor ogen hebben? In het huidige regime zijn daarvoor te weinig waarborgen, sterker, beleggers stellen soms hoge inkomenseisen! De PvdA vindt echt dat de gemeente daar wat aan moet doen. Ook dit voorstel houden wij dus overeind en leggen wij woensdag ter besluitvorming aan de raad voor.

Verder hebben wij voorgesteld goedkope eengezinswoningen te bouwen voor gezinnen met een modaal inkomen. Als we partijen selecteren op lage bouwkosten, bouwen in de gebieden waar de grondprijslaag is (er zijn gebieden in Amsterdam waar de grondprijs minder is dan 15.000 euro!) en een starterslening ter beschikking stellen, moet dat lukken. Wij zijn erg verheugd dat het college nu in gesprek is met woningcorporatie De Key om dit op 1 locatie te realiseren. Maar wij willen dit op meer locaties, ook met onverwachte partijen van buiten. Zo zijn er in dit land woningfabrieken die direct leveren aan de koper die zelf z’n huis kan uitzoeken. In Almere heeft Adri Duivesteijn een catalogus laten samenstellen van aannemers die tegen zeer lage kosten kunnen bouwen. Bewoners kunnen hier vervolgens uit kiezen. Zo komt particulier opdrachtgeverschap ook in bereik van mensen met een gewoon modaal inkomen.

Gesproken over particulier opdrachtgeverschap tot slot het volgende. Wij hebben voorgesteld collectieven te steunen die geen financiering kunnen krijgen. Het college komt met een waarborgregeling en heeft nu in haar brief concrete uitwerking toegezegd die eerste raadscommissie na de verkiezingen behandeld zal worden.