Door op 21 september 2013

Uitkomsten PvdA Ledenpanel aangeboden aan partijleider

Het bestuur van de PvdA Amsterdam heeft de afgelopen weken een ledenpanel gehouden over het kabinetsbeleid, de bezuinigingsplannen, de economische crisis, het vertrouwen van de kiezers in de PvdA en wat de gevolgen daarvan zijn, juist ook voor Amsterdam. De uitkomsten van dit ledenpanel heeft het bestuur op de Politieke ledenraad van 21 september 2013 onder luid applaus aangeboden aan partijleider Diederik Samsom.

In totaal hebben 387 leden meegedaan aan dit panelonderzoek.

Voor de vragen 1 t/m 8 van de vragenlijst hebben we gebruik gemaakt van de vragen die het tv-programma EenVandaag heeft gebruikt in de periode 1 t/m 7 augustus 2013 . PvdA Amsterdam heeft dezelfde vragen voorgelegd aan haar eigen panelleden, zodat we de antwoorden konden vergelijken met de EenVandaag resultaten van Noord-Holland.

De PvdA leden in Amsterdam hebben een substantieel optimistischer beeld over de huidige economische situatie dan de gemiddelde Noord-Hollander. Ook denkt bijna 70% van de PvdA leden dat de economie in 2015 of zelfs al in 2014 weer aantrekt, terwijl maar 45% van de Noord-Hollanders dit denkt.

Het vertrouwen in het kabinet m.b.t. de aanpak van de economische crisis is ook onder de PvdA-leden overwegend laag.  56 % van de PvdA-leden geeft aan geen vertrouwen in de aanpak van het kabinet te hebben, wat wel lager is dan de uitkomst voor heel Noord-Holland (73 % geen vertrouwen). Ook is het percentage mensen met vertrouwen in het beleid voor PvdA-leden hoger dan voor Noord Holland als geheel (28 % om 15 %).

De PvdA leden zijn zeer uitgesproken tegen het vergroten van het inkomensverschiltussen rijk en arm (69 %), tegen het afschaffen van het minimumloon (90 %) en een meerderheid is tegen het verkorten van de WW (55 % tegen, 38 % voor).

Vervolgens heeft PvdA Amsterdam nog extra vragen (vragen 9 t/m 14) voorgelegd die gerelateerd zijn aan het genoemde thema, te weten het kabinetsbeleid en de economische situatie.

De leden van de PvdA Amsterdam zijn sterk voor investeren in deze moeizame economische tijden. Maar liefst 93 % van de leden geeft aan dit belangrijk te vinden. Onderwijs, bouw/woningmarkt, (jeugd)werkgelegenheid en duurzaamheid zijn de belangrijkste gebieden waarin de PvdA-leden willen investeren, samen goed voor 82 % van de stemmen op 11 thema’s (Men mocht maximaal 3 stemmen uitbrengen). Het geld waarmee geïnvesteerd kan worden zou volgens de leden moeten komen uit bezuinigingen op de hypotheekrenteaftrek, de zorg en het leger, maar ook het verder op laten lopen van het financieringstekort. Samen zijn deze vier onderwerpen goed voor 74 % van het totaal.

53 % van de leden heeft er niet voor gekozen om het financieringstekort op te laten lopen. De 3 % -norm wordt met name belangrijk gevonden voor een sluitende begroting van de overheid, maar toch ook om de geloofwaardigheid in Europa overeind te houden. Opvallend is dat de coalitie met de VVD als minst belangrijke reden gewaardeerd wordt.

Bij de laatste vraag “Durft u, alles overziend, het beleid van het kabinet te verdedigen bij de komende Gemeenteraadsverkiezingen?” antwoordde 56 % het beleid van het kabinet te willen verdedigen, maar veel leden geven tegelijkertijd aan het niet makkelijk te vinden om dit te gaan doen (42%). Bijna een kwart van de leden kan het beleid niet verdedigen.

Veel panelleden hebben aan het eind van de vragenlijst een nadere toelichting gegeven op antwoorden, opmerkingen gemaakt over de stellingen/vragen of iets anders meegegeven. Het geeft een goed, al is het ook een divers beeld van wat er leeft onder de leden.

Conclusie
Samenvattend kunnen we stellen dat de leden van de PvdA Amsterdam die hebben deelgenomen aan het panel, zich zorgen maken over de economische crisis en heeft een meerderheid weinig vertrouwen in de huidige aanpak van het kabinet. Tegelijkertijd kunnen we ook concluderen dat het beeld op basis van deze ledenpeiling positiever is dan dat wat blijkt uit het opiniepanel EenVandaag voor heel Noord Holland.

De leden zijn sterk voor het verder investeren, maar een meerderheid wil het financieringstekort niet verder laten oplopen. De investeringen zullen dan gefinancierd moeten worden met meer bezuinigingen. Daarvoor hebben de leden ook een voorkeur aangegeven. Met het verdedigen van het kabinetsbeleid in de aankomende gemeenteraadsverkiezingen heeft de meerderheid van de leden in dit panel moeite, al zal de meerderheid het uiteindelijk wel doen. Toch geeft een kwart van de leden aan dit niet te kunnen doen.

Het bestuur dankt alle leden die hebben deelgenomen aan dit ledenpanel hartelijk bedanken voor hun inzet.

Klik op de link hieronder voor het inzien van het rapport met de uitkomsten van dit ledenpanel:
Rapport-PvdA-Amsterdam-ledenpanel-1-sept13