Pia van den Berg

Raadslid
Kunst en Cultuur, Lokale Media, Monumenten, Openbare Ruimte & Groen, Klimaat, Energie & Luchtkwaliteit en Water.

Pia van den Berg is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Van den Berg is oud-directeur van theater De Engelenbak.

Pia is woordvoerder Kunst & Cultuur, Lokale Media, Monumenten, Openbare Ruimte & Groen, Klimaat, Energie & Luchtkwaliteit en Water.

“Mijn hele leven heb ik mij ingezet voor kunst en cultuur in Amsterdam. Begonnen als actrice, later werkzaam  op de Theaterschool Amsterdam en vervolgens 23 jaar als directeur van Theater De Engelenbak. Ik kijk er enorm naar uit om mij als Raadslid opnieuw voor kunst en cultuur in Amsterdam te kunnen inzetten.”

Pia blogt: Naar een aardgasvrij Amsterdam in 2035!

door Pia van den Berg op 10 december 2016

We staan aan de vooravond van een ingrijpende verandering in het energiesysteem. We moeten met ons allen afscheid nemen van alle fossiele brandstoffen, en het Klimaatakkoord van Parijs gaan implementeren. Het is twee voor twaalf, waar het gaat om klimaat en het voortbestaan van onze planeet.

lees verder »

Behoud fiscale aftrek monumentenzorg

door Pia van den Berg op 3 november 2016

Als je in veel steden rondkijkt dan kun je trots zijn op onze monumenten. Door de jaren heen zijn wij er in Nederland in geslaagd veel van ons cultureel erfgoed in stand te houden, vooral door onze monumentenzorg. Met als resultaat prachtige binnensteden door heel het land. Nu zet het kabinet de bijl aan de

lees verder »

Amsterdam gaat monumentale wandkunst beter beschermen

door Pia van den Berg op 7 oktober 2016

Na een voorstel van PvdA, SP en D66 gaat Amsterdam meer aandacht besteden aan het beheer en behoud van naoorlogse wandkunst. Het voorstel werd afgelopen woensdag unaniem aangenomen door de gemeenteraad. In de periode na de Tweede Wereldoorlog is er enorm veel gebouwd in Amsterdam, vooral in buurten buiten het centrum en buiten de ring. Daarbij werd

lees verder »

SP, PvdA & D66: Meer erkenning voor naoorlogse wandkunst

door Pia van den Berg op 8 februari 2016

SP, PvdA en D66 willen dat Amsterdam meer aandacht besteedt aan het beheer en behoud van naoorlogse wandkunst. Deze kunstvorm, die veel werd gebruikt in stadsuitbreidingen na de Tweede Wereldoorlog, dreigt door sloop, herbestemming of stadsvernieuwing voor altijd verloren te gaan als de gemeente niet ingrijpt. SP-raadslid Nelly Duijndam: “Deze kunst staat symbool voor een

lees verder »

Fatsoenlijke beloning voor kunstenaars is geen gunst, maar een recht.

door Pia van den Berg op 1 februari 2016

Vorige week is de laatste hand gelegd aan de Kunstenplannen, die alle kunst- en cultuurinstellingen uiterlijk vandaag moeten indienen in het kader van het kunstenplan 2017-2020. Aan de vooravond van deze fameuze indiendatum publiceert de Sociaal Economische Raad samen met de Raad voor Cultuur een onderzoek naar de werkomstandigheden en beloning in de kunstensector. Het is erger dan

lees verder »

Kunst is de zuurstof van de stad

door Pia van den Berg op 24 november 2015

Kunst en cultuur: Besluitvorming weggenomen bij gemeenteraad Het Kunstenplan moet terug naar de tekentafel, stellen Pia van den Berg en Lene Grooten. Het veranderfetisjisme van D66 lijkt hier de kop op te steken. Deze week stemt de Amsterdamse gemeenteraad over een nieuwe aanpak bij het verdelen van ongeveer 90 miljoen euro aan kunstsubsidies per jaar:

lees verder »

Wijktheaters niet snoeien maar bloeien

door Pia van den Berg op 2 juli 2015

Amsterdam heeft een aantal prachtige wijktheaters als Podium Mozaiek, de Tolhuistuin, de Meervaart en het Bijlmerparktheater. Vitale plekken in de stad die een breed publiek bereiken. De begroting van deze plekken staat onder druk omdat de bestuurscommissies moeten bezuinigen en ook deze instellingen korten.

lees verder »

PvdA: zet de kunst en cultuur niet op afstand!

door Pia van den Berg op 13 april 2015

Afgelopen week werden in de gemeenteraad de contouren van het nieuwe kunst- en cultuurplan besproken. In een afgeladen zaal spraken diverse vertegenwoordigers uit het culturele veld hun zorgen uit over de nieuwe plannen. Ook PvdA-raadslid Pia van den Berg – tevens voormalig directeur van theater de Engelenbak – is kritisch. Lees hier waarom

lees verder »

Cultuurpanden worden schoner en duurzamer

door Pia van den Berg op 19 maart 2015

Cultuurpanden in Amsterdam worden schoner en duurzamer, dat is het doel van de PvdA-motie die vorige week in de gemeenteraad unaniem werd aangenomen. De aangenomen motie zal daarmee deel uit gaan maken van de Agenda Duurzaamheid van wethouder Choho. De aanpak van de cultuurpanden zal in nauwe samenwerking met de cultuursector plaatsvinden.

lees verder »

Pia van den Berg blogt: Duurzaamheid op de agenda

door Pia van den Berg op 6 januari 2015

Midden december presenteerde wethouder Choho zijn duurzaamheidsagenda. Morgen wordt deze voor het eerst door de gemeenteraad besproken. PvdA-fractielid Pia van den Berg, woordvoerder duurzaamheid, blikt alvast vooruit op die bespreking en blogt:

lees verder »