Verkeer, openbaar vervoer, parkeren

Verkeer en bereikbaarheid zijn niet alleen belangrijk voor de economie van de stad, het is tevens iets waar we allemaal mee te maken hebben in Amsterdam.

Ons standpunt

 

Verkeer
Elke week komen er honderdduizenden mensen naar Amsterdam om te werken, uit te gaan, om hun kleinkinderen te zien of vrienden te bezoeken. Een goede bereikbaarheid van Amsterdam is ontzettend belangrijk. PvdA streeft naar hoogwaardig, fijnmazig en veilig vervoer voor bewoners, bezoekers en bedrijven. Belangen worden daarbij goed afgewogen: economie, ecologie, gezondheid en veiligheid.

  • We willen doorgaan met het autoluwer maken van de stad. Dat kan alleen door vervoersalternatieven interessanter te maken.
  • De PvdA wil bredere fietspaden, waarin de twee fietsers naast elkaar kunnen rijden en een derde er langs kan. In smallere straten is de auto te gast en zijn fietsers de baas.
  • We willen lik-op-stuk beleid voor scooters die zich niet aan de regels houden. Het aantal ongevallen met scooters is onacceptabel hoog. Een speciaal team van handhavers gaat erop toezien dat deze verkeersdeelnemers zich aan de regels houden.

 

Openbaar Vervoer
Frequentie, betrouwbaarheid en goede aansluitingen in het OV zijn belangrijk om een goed alternatief te zijn voor de auto. De PvdA wil meer en beter OV voor minder geld.

  • De afgelopen periode is dat al gelukt. De kwaliteit van het OV is fors verbeterd. Trams en bussen rijden vaker op tijd, de klantvriendelijkheid is toegenomen en de betalingsgraad gestegen.
  • De PvdA blijft kritisch kijken naar manieren om het OV verder te verbeteren. Langere rijtijden voor de metro, zowel in het weekend als doordeweeks, hebben daarbij prioriteit voor de PvdA.

 

Parkeren
De Amsterdamse binnenstad is prachtig, maar met steeds meer auto’s loopt het verkeer steeds vaker vast, wordt parkeren steeds moeilijker en de lucht slechter.

  • Dit college heeft met succes voor meer en goedkopere P&R voorzieningen gezorgd. De PvdA is blij met dat resultaat. P&R blijft een goed middel om de stad verder te ontlasten. De PvdA wil het gebruik van P&R ook de komende periode verder stimuleren en goed aangesloten houden op ov-voorzieningen in de stad.
  • We willen de stad niet onbereikbaar maken voor auto’s. Daarom stijgen de parkeertarieven de komende jaren in Amsterdam alleen met het niveau van de inflatie.
Nieuwsberichten over Verkeer, openbaar vervoer, parkeren

PvdA pleit voor behoud van metro 53

door Henk Boldewijn op 13 juni 2017

Als het aan de PvdA ligt verandert er niets aan lijn 53.  Met de komst van de Noord-Zuidlijn gaat er veel veranderen in het openbaar vervoer. Lijn 53 dreigt opgeknipt te worden, waardoor mensen uit Zuidoost geen directe metroverbinding met het centrum meer hebben. Volgens het GVB is dat het beste voor de stad. Daar

lees verder »

PvdA verheugd met autoluwe plannen Litjens

door Henk Boldewijn op 12 november 2015

In de raadsvergadering van 30 september diende de PvdA samen met GroenLinks een motie in om een proef in te stellen om het Rokin en het Damrak in het weekend autovrij te maken. Uiteraard met uitzondering van een venstertijd in de ochtend voor laad- en losverkeer en gegarandeerde toegankelijkheid voor hulp- en nooddiensten. Dit in navolging

lees verder »

Veilige school voor ouder en kind

door Henk Boldewijn op 16 september 2015

De weg naar school moet voor kind en ouder een veilige weg zijn. Daarom moet er gebruik worden gemaakt van verkeersbrigades en moet de omgeving van de school een 15 km-zone zijn. Daar pleit PvdA-gemeenteraadslid Henk Boldewijn vandaag voor in schriftelijke vragen aan het college.

lees verder »

PVDA bezorgd over Imtech en gevolgen Noord/Zuidlijn

door Henk Boldewijn op 12 augustus 2015

Gemeenteraadslid Henk Boldewijn heeft vragen gesteld over de mogelijke gevolgen voor de afbouw van de Noord/Zuidlijn nu het bedrijf  Imtech uitstel van betaling heeft gevraagd. Imtech neemt deel aan de bouw van de Noord/Zuidlijn en is verantwoordelijk voor het trekken van kabels en de  plaatsing van de liften en roltrappen. Ook wil de PvdA voorkomen

lees verder »

Ger Jager geïnstalleerd als duo-raadslid

door op 1 juli 2015

Ger Jager is tijdens de raadsvergadering van 1 juli geïnstalleerd als duo-raadslid voor de PvdA. Hij zal namens de PvdA het woord voeren in de commissie Infrastructuur & Duurzaamheid. In de vorige periode was Ger Jager al actief als raadslid voor de PvdA als woordvoerder Haven, Bedrijven en Deelnemingen en Luchthaven.

lees verder »

PvdA: bierfiets weg uit de stad

door Henk Boldewijn op 3 maart 2015

Burgemeester Van der Laan werkt samen met de bierfiets-exploitanten aan beperking van de overlast en gevaarlijke situaties die het creëert. Ook wordt door de burgemeester onderzocht of bierfietsen in de APV verboden kunnen worden, mocht die beperking niet lukken. Volgens PvdA-raadslid Henk Boldewijn kan de bierfiets inderdaad het beste uit de stad worden geweerd, omdat het

lees verder »

PvdA-plan definitief: gratis OV voor arme ouderen

door Emre Ünver op 18 september 2014

Het PvdA-plan van gratis openbaar vervoer voor ouderen met een minimaal inkomen wordt definitief ingevoerd. Dat maakten wethouders Ivens en Vliegenthart vandaag bekend. De PvdA is verheugd dat haar voorstel, dat eerst als proefregeling werd ingevoerd, een definitieve invulling krijgt. PvdA-raadslid Emre Ünver, initiatiefnemer van dit voorstel: ‘Voor veel Amsterdamse ouderen met een minimaal inkomen

lees verder »

PvdA wil snel einde aan Bierfiets

door Henk Boldewijn op 28 augustus 2014

De PvdA Amsterdam vraagt om maatregelen tegen de Bierfiets. Bewoners, het verkeer en ondernemers in de Amsterdamse binnenstad ondervinden hinder van het door velen gehate voertuig en de bestuurders die er vaak schreeuwend op fietsen. ‘Amsterdam is leuker zonder Bierfiets dan met’, aldus PvdA-raadslid Henk Boldewijn. Het is menig Amsterdammer een doorn in het oog.

lees verder »

Goed nieuws voor de bewoners in Amsterdam West: Snelheid op de ring naar 80 km/h

door op 25 februari 2014

We zijn ontzettend blij dat de maximumsnelheid op de A10 West weer teruggaat naar 80 km/h. Dat is goed voor de vele bewoners die bijna op deze A10 Wonen. Want bij 80 km/h wordt er veel minder fijnstof uitgestoten dan bij 100 km/h.   De PvdA, GroenLinks en Milieudefensie hebben de afgelopen jaren zowel in

lees verder »

PvdA: openbaar vervoer moet gratis blijven voor oudere minima

door Emre Ünver op 23 februari 2014

Ook in de toekomst moeten oudere Amsterdammers met een minimum-inkomen gratis kunnen blijven reizen met het openbaar vervoer in de stad. Dit maakt gemeenteraadslid Emre Ünver bekend tijdens een speciale ov-actie van de PvdA Oost. “Wat de PvdA betreft wordt de proef met gratis openbaar vervoer voor 65-plussers voortgezet”, aldus initiatiefnemer van de proef Ünver.

lees verder »