Onderwijs

De PvdA Amsterdam is ontzettend trots op de resultaten die de partij geboekt heeft op het gebied van onderwijs. Door de kwaliteitsaanpak van wethouders Asscher en Hilhorst zijn het aantal zwakke scholen teruggebracht van 44 naar 4. Deze aanpak zetten we voort én breiden we uit naar het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs.

Ons standpunt


Basisscholen
De PvdA heeft de afgelopen vier jaar het onderwijs in de stad enorm verbeterd met de Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam (KBA).

 • We hebben ervoor gezorgd dat het aantal zwakke scholen in vier jaar tijd is gedaald van 44 naar 4. De komende periode willen we ook deze laatste scholen van naar een hoger niveau tillen, zodat we in 2018 alleen nog maar goede basisscholen hebben in Amsterdam.
 • Als de docenten en schoolleiders van de stad hierin goed betrokken worden kan dit programma enorm helpen. De gemeente zal het blijven steunen en volgen.

 

MBO
De MBO-opleidingen in de stad behoren tot de slechtste van het land. Dat vinden wij onacceptabel. In het beroepsonderwijs zetten we daarom een kwaliteitsaanpak op, die zo succesvol is in het basisonderwijs. Er is, in het belang van de studenten, een grote verbeterslag nodig.

 • We introduceren daarom bij het MBO een kwaliteitswijzer net zoals we dat een paar jaar geleden in het basisonderwijs hebben gedaan.
 • Ouders en leerlingen worden goed geïnformeerd over de kwaliteit van het onderwijs en de kansen op de arbeidsmarkt na de opleiding.

 

Leraren
De PvdA wil de komende jaren veel blijven investeren in Amsterdamse leraren. Leraar zijn in Amsterdam is een prachtig vak, maar ook uitdagend. Veeleisende ouders aan de ene kant, afwezige ouders aan de andere. Hoogbegaafde kinderen en kinderen die nauwelijks de taal spreken. Nergens kun je zoveel van je vak kwijt als hier in de stad. En nergens verdien je zoveel steun van je school, je bestuur en je gemeente.

 • We zorgen er daarom voor dat leraren de ruimte van hun besturen krijgen om zo goed en gepast mogelijk onderwijs.
 • Daarnaast willen we docenten die wat extra’s doen, bijvoorbeeld door hun kinderen extra leertijd aan te bieden na school, belonen.
 • Amsterdamse docenten moeten voluit betrokken worden bij het ontwikkelen van het onderwijs in hun stad. Ze willen dat ook, zie een initiatief als Meesterschappers.

 

Taalachterstand
We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het bieden van kansen aan nieuwe generaties. Dus samen naar de peuterschool, waar voor- en vroegschoolse educatie samengaan met kinderopvang. Dit is de plek waar we taalachterstand kunnen voorkomen

 • De PvdA wil daarom vier gratis dagdelen voor peuters met een groot risico op taalachterstanden, twee gratis dagdelen voor alle kinderen.
 • Zo kunnen kinderen onder leiding van pedagogisch medewerkers die de beste zijn in hun vak al spelend van elkaar leren.

 

Scholen
Schoolgebouwen behoren tot de belangrijkste en meest intensief gebruikte gebouwen van de stad. In schoolgebouwen wordt de toekomst vormgegeven. Daarom is het van belang dat schoolgebouwen goed op orde zijn.

 • Wij willen schone gebouwen met een gezonde lucht.
 • Voor een goede luchtkwaliteit in schoolgebouwen maakte de PvdA al 4 miljoen vrij in de afgelopen periode. Dat beleid zetten we voort.

 

Nieuwsberichten over Onderwijs

Voorkom sexting door bewustwording en weerbaarheid

door Sofyan Mbarki op 19 oktober 2017

Sexting* kan ingrijpende gevolgen hebben. Denk maar aan (cyber)pesten, ernstig persoonlijk leed, schooluitval, schaamte, problemen bij het vinden van een baan, angst, onzekerheid en in sommige gevallen neiging tot zelfdoding. Daarnaast verkeer je als geportretteerde in een chantabele positie wat je nog kwetsbaarder maakt. Voorkomen van Sexting is beter dan genezen In mijn jaren in

lees verder »

Buurtbivak Noord van start!

15 oktober 2017

Thuis in de Vogelbuurt Na het succes van de Buurtbivak in stadsdeel Centrum in september zijn we vandaag begonnen aan de Buurbivak Noord in de Vogelbuurt. Koekoeksplein 22 is ons thuishonk en uitvalsbasis voor een druk programma over wonen, armoede, eenzaamheid en zorg. Woon je in Noord? Je bent van harte welkom om aan te sluiten bij

lees verder »

Sofyan blogt: Waarom een roze lerarennetwerk belangrijk is

4 augustus 2017

Je tijd op de middelbare school is misschien wel de meest vormende van je leven. Je wordt volwassen. Dat gaat gepaard met enorm veel onzekerheden en twijfels. Ga maar eens na: wie maakte zich niet druk om hoe hij overkwam, of je wel populair genoeg was en niet buiten de boot viel. Elke jongere kent

lees verder »

Ieder kind kan nu op schoolreisje

door Marjolein Moorman op 13 juni 2017

Het komt voor in Amsterdam. Kinderen die hun klasgenootjes moeten uitzwaaien als die op schoolreisje gaan. Zelf mogen ze niet mee omdat hun ouders de bijdrage niet hebben betaald. Daarvan breekt je hart. Daarom diende de PvdA een initiatiefvoorstel in voor een solidariteitsfonds, zodat alle kinderen meekunnen met een schoolreisje. Gister besloot het college om

lees verder »

Marjolein blogt: Kies voor vrijheid, bestrijd segregatie

door Marjolein Moorman op 20 mei 2017

Nota bene op 5 mei, de dag dat we de vrijheid vieren, vroeg de VVD zich in het Parool af wat er mis is met segregatie in het onderwijs. Gemengde scholen leiden maar tot ‘onnodig gedoe’, aldus de liberalen.  Dat is mijn wereld op zijn kop. Voor echte vrijheid moeten we ons juist inzetten voor meer

lees verder »

Je moet maar geluk hebben op welke school je zit!

door Sofyan Mbarki op 12 april 2017

Hoe goed een leerling het doet in de klas, hangt sterk af van het soort school waar het kind zit. Oftewel je moet maar geluk hebben op wat voor school je zit. Dat is natuurlijk iets wat we al jaren aanvoelen en roepen, maar nu is er bevestiging vanuit de Onderwijsinspectie.  De inspectie is vandaag

lees verder »

‘Stadsbestuur duikt als het gaat om segregatie’ schrijft Marjolein Moorman in ’t Parool

door Marjolein Moorman op 22 oktober 2016

Onderstaand artikel stond zaterdag 22 oktober in Het Parool. Het stadsbestuur geeft miljoenen uit aan tweetalig onderwijs, maar investeert niet in het bestrijden van zwarte en witte scholen, schrijft Marjolein Moorman naar aanleiding van Mees, de enige witte jongen in een zwarte klas.

lees verder »

Ongelijkheid als onkruid

door Marjolein Moorman op 6 augustus 2016

Kent u dat verhaal van die twee kinderen met dezelfde intelligentie? Ze wonen in verschillende delen van de stad. Andere afkomst, zelfde talenten. De een gaat na de zomer naar het vwo, de ander naar het vmbo. Helaas is het geen mop. Misschien trek ik het me zo aan omdat ik zelf ooit een havo-advies

lees verder »

Voorjaarsnota 2016 – welke PvdA plannen haalden ‘t en welke (nét) niet?

door Ieteke Schouten (voorlichter) op 23 juli 2016

Vorige week vond de laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces plaats. Met wel 75 punten op de agenda werd het een marathonzitting van twee dagen met vergaderen tot diep in de nacht. Tijdens deze raad werd er onder meer over de voorjaarsnota (de plannen en bijbehorende  begroting van de coalitie voor het komende jaar) gestemd. De

lees verder »

Honderden kinderen krijgen beter onderwijs dankzij focusaanpak

door Marjolein Moorman op 6 juli 2016

Vanaf vandaag krijgen honderden kinderen op 27 scholen in Amsterdam beter onderwijs dankzij de focusaanpak van de gemeente Amsterdam.  Hierbij krijgen scholen waar bovengemiddeld veel leerlingen met problematische achtergronden, maar ook achterstanden op bijvoorbeeld taalvaardigheid, extra geld. Deze investering is een langgekoesterde wens van de PvdA Amsterdam, waar fractievoorzitter Marjolein Moorman vaak aandacht voor heeft

lees verder »