Groen en duurzaam

We willen een duurzame stad zijn, met schone lucht en meer groen.

Ons standpunt

Meer groen is niet alleen goed voor het klimaat, het is ook heel belangrijk voor de leefbaarheid in de stad.

  • De groene scheggen (gebieden zoals de Amstel en omgeving) in de stad blijven daarom ongebouwd.
  • Stadsdelen worden gestimuleerd om in alle buurten delen woonstraat om te zetten in buurtparkjes met ruimte om te spelen.
  • We willen ruimte voor stadslandbouw, dat letterlijk rap terrein wint in de stad. Mensen willen graag meer groen, verse groente, bloemen en bijen in hun buurt. En ze zijn bereid om daar de handen voor uit de mouwen te steken. We willen daar samen met de stadsdelen graag een handje bij helpen.

De PvdA wil van Amsterdam een duurzame stad maken. We willen een betaalbare energierekening, schone lucht, minder verkwisting en baas zijn over de eigen energievoorziening.

  • Er komt een programma met als doel dat er vanaf 2040 geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt voor het verwarmen van woningen en gebouwen en geen koeling door ventilatoren op de buitenlucht worden toegestaan.
  • We willen meer elektrische deelauto’s. Vanaf 2020 mogen alleen nog elektrische taxi’s gebruik maken van de standplaatsen.
  • De gemeente geeft het goede voorbeeld. De PvdA wil dat de gemeente Amsterdam zoveel mogelijk producten en diensten duurzaam inkoopt en haar gebouwen voor 2024 klimaatneutraal maakt. Het wagenpark wordt verschoond; vervuilende auto’s maken plaatsvoor een elektrische variant.
Nieuwsberichten over Groen en duurzaam

Werken en wonen in Amsterdam Noord

18 oktober 2017

Op de tafel van het Koekoeksnest aan het Koekoeksplein in Amsterdam rollen gebiedsmanager Bregje en gebiedsmakelaar Remco een grote satellietfoto van de vogelbuurt in Amsterdam Noord uit. Op deze foto wordt duidelijk hoe groot de invloed is van de Meeuwenlaan: aan de noordwest van de straat bevindt zich de oude arbeiderswijk. Een gezellige wijk, wiens

lees verder »

Pia blogt: Naar een aardgasvrij Amsterdam in 2035!

door Pia van den Berg op 10 december 2016

We staan aan de vooravond van een ingrijpende verandering in het energiesysteem. We moeten met ons allen afscheid nemen van alle fossiele brandstoffen, en het Klimaatakkoord van Parijs gaan implementeren. Het is twee voor twaalf, waar het gaat om klimaat en het voortbestaan van onze planeet.

lees verder »

‘We moeten niet naar de pijpen van multinationals dansen’ zegt Marjolein Moorman in Buitenhof

door Marjolein Moorman op 5 september 2016

Naar aanleiding van het initiatiefvoorstel van PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren over belastingontwijking was PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman te gast bij het tv-programma Buitenhof. Zie hier de aankondiging van Buitenhof en een link naar de uitzending: Het begin van een belastingoorlog Apple is ziedend na de historisch hoge belastingboete die het deze week aan

lees verder »

Plannen voor ‘Amsterdam uitstootvrij in 2025’ niet radicaal genoeg

door Henk Boldewijn op 22 juni 2016

Amsterdam is met 6 van de 20 meeste vervuilde straten in Nederland ook de meest vervuilde stad van Nederland. Niet zo gek dat het college van Amsterdam voor schonere en gezondere lucht is Amsterdam. De verbrandingsmotor heeft inderdaad zn langste tijd gehad en het college neemt dan ook allerlei maatregelen om Amsterdam in 2025 uitstootvrij

lees verder »

Behoud volkstuinen voor Amsterdam

door op 10 maart 2016

De PvdA maakt zich hard voor het behoud van de volkstuinen in Amsterdam. In ontwikkelingsplannen van de gemeente worden verschillende volkstuincomplexen aangewezen als potentieel ontwikkelingsgebied voor bijvoorbeeld nieuwbouw, waardoor de volkstuinen zouden verdwijnen. Dat moeten we zoveel mogelijk zien te voorkomen, stelt de PvdA.

lees verder »

PvdA, GroenLinks & Partij voor de Dieren: gemeente in 2030 CO2-uitstootvrij

door Marjolein Moorman op 4 januari 2016

‘Daar’ en ‘later’ komen steeds dichterbij. Nu is de tijd om als Amsterdam serieuze klimaatdoelstellingen te formuleren en ons voor te bereiden op een duurzame toekomst. Vandaag dienen PvdA Amsterdam, GroenLinks Amsterdam en Partij voor de Dieren Amsterdam een klimaatinitiatief in die de ambities voor de stad flink opschroeft. Het doel: in 2030 de gemeentelijke

lees verder »

Cultuurpanden worden schoner en duurzamer

door Pia van den Berg op 19 maart 2015

Cultuurpanden in Amsterdam worden schoner en duurzamer, dat is het doel van de PvdA-motie die vorige week in de gemeenteraad unaniem werd aangenomen. De aangenomen motie zal daarmee deel uit gaan maken van de Agenda Duurzaamheid van wethouder Choho. De aanpak van de cultuurpanden zal in nauwe samenwerking met de cultuursector plaatsvinden.

lees verder »

Pia van den Berg blogt: Duurzaamheid op de agenda

door Pia van den Berg op 6 januari 2015

Midden december presenteerde wethouder Choho zijn duurzaamheidsagenda. Morgen wordt deze voor het eerst door de gemeenteraad besproken. PvdA-fractielid Pia van den Berg, woordvoerder duurzaamheid, blikt alvast vooruit op die bespreking en blogt:

lees verder »

Rolf Steenwinkel: Amsterdam is de leukste hoofdstad van de wereld

door op 23 januari 2014

Tot aan de verkiezingen op 19 maart stellen we al onze kandidaat-raadsleden op onze site voor. De derde die zich aan u voorstelt is Rolf Steenwinkel, nummer 27 op de lijst. Rolf werd in 1994 lid van de PvdA en is jarenlang actief geweest op lokaal niveau, onder andere als stadsdeelwethouder van Westerpark. Nu zet

lees verder »

Deze raad bereikt: Groene taxi’s, betere regels rondvaart, aandacht voor eenzame ouderen, steun motie-Vluchtkerk

door op 3 oktober 2013

Tijdens de gemeenteraad worden belangrijke beslissingen genomen over Amsterdam. De PvdA doet haar uiterste best om de stad sterk en sociaal te houden. Gisteren was de gemeenteraad bijeen. Dit zijn voor ons de belangrijkste resultaten   Schone lucht, groene taxi’s   De lucht in Amsterdam wordt schoner, maar voldoet nog niet overal aan de normen.

lees verder »