Nieuws

Voorkom sexting door bewustwording en weerbaarheid

door Sofyan Mbarki op 19 oktober 2017

Sexting* kan ingrijpende gevolgen hebben. Denk maar aan (cyber)pesten, ernstig persoonlijk leed, schooluitval, schaamte, problemen bij het vinden van een baan, angst, onzekerheid en in sommige gevallen neiging tot zelfdoding. Daarnaast verkeer je als geportretteerde in een chantabele positie wat je nog kwetsbaarder maakt.

Voorkomen van Sexting is beter dan genezen

In mijn jaren in het onderwijs heb ik vooral de laatste jaren gezien hoe leerlingen van andere scholen bij ons op school kwamen omdat de situatie op de vorige school onhoudbaar was geworden. Ook zag ik leerlingen naar een andere school vertrekken, om daar ‘opnieuw’ te kunnen beginnen. Dat switchen werd vaak gezien als de oplossing, afscheid kunnen nemen van het verleden, van die ene domme fout of verkeerde inschatting. Vaak is dat moeilijker dan gedacht, omdat de foto’s nog online staan en ze op de nieuwe school ook al bekend zijn bij de leerlingen daar. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Extra aandacht voor het gevaar sexting

Daarom ben ik blij dat ik samen met collega-raadslid Dehlia Timman bij het College heb kunnen aandringen op extra aandacht voor het fenomeen sexting en de gevaren die daarbij horen. Bewustwording bij ouders en jongeren en het weerbaar maken van jongeren is daarbij cruciaal. Met name bij jongeren met een andere etnische achtergrond heb ik gezien dat dit soort onderwerpen thuis niet besproken worden vanwege de taboesfeer die erom heen hangt. Terwijl voorlichting en vertrouwen van het thuisfront cruciaal zijn als het gaat om het weerbaar maken van jongeren tegen sexuele chantage en andere vormen van sexting. Ik heb in Utrecht gezien hoe Marokkaanse vaders door Nora el Abdouni van Pretty Woman werden voorgelicht in een Moskee. Deze werden op een manier voorgelicht die past bij deze vaders over de gevaren van sexting voor hun kinderen, en dan natuurlijk waar de grootste zorg van deze vaders lag; hun dochters. Maar de gevaren voor hun zonen kwam aan bod. Dit was zo effectief en tegelijkertijd zo cruciaal, dat ik geïnspireerd raakte en dacht dat moeten wij in Amsterdam ook gaan doen.

 

*Sexting is een begrip wat nog niet zo lang gebruikt wordt. De term sexting is een combinatie van de Engelse woorden ‘sex’ (seks) en ‘texting’ (‘sms’jes verzenden). Sexting is het verzenden (en ontvangen) van seksueel getinte beelden of tekstberichten door middel van een mobiele telefoon of internetapplicaties zoals WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en Twitter. De risico’s die deze nieuwe manier van pesten met zich mee brengt zijn eindeloos. Eerder organiseerden we samen met de landelijke PvdA een avond in de Balie over sexting.

 

Geef een reactie

* = verplicht, e-mailadres wordt niet gepubliceerd.