Nieuws

Stop onzalige proef 24-uurs openingstijden

door Dennis Boutkan op 2 maart 2017

Proef met onbeperkte openingstijden binnestad

Niemand vindt dit een goed idee. Behalve de wafelwinkels en toeristenshops die tot diep in de nacht alcohol en snacks willen verkopen.

De proef met onbeperkte openingstijden voor winkels gaat zorgen voor nog meer verpretparkisering van de Amsterdamse binnenstad. Het speelt de toeristenwinkels van het snelle geld in de kaart, en zet nog meer druk op de winkels waar Amsterdammers iets aan hebben. Stop daarom met deze onzalige proef voordat het begonnen is. Daarvoor pleit raadslid Dennis Boutkan van de PvdA Amsterdam.

Gisteren maakte het college bekend dat de proef wordt uitgevoerd in het hart van het toeristisch centrum- met alleen het 1012-gebied daarop uitgezonderd. De vraag is daarmee wie hier precies beter van wordt. Daarnaast lijkt de proef 400.000 euro te gaan kosten (!).

‘De afgelopen periode heb ik met heel veel mensen in het centrum gesproken; winkeliers, straatmanagers, handhavers en agenten. Niemand vindt dit een goed idee. Behalve de wafelwinkels en toeristenshops die tot diep in de nacht alcohol en snacks willen verkopen.’ – raadslid Dennis Boutkan

Aantrekkelijk voor snelle jongens

De stad wordt op dit moment al overlopen met een ongezond groot aanbod van toeristen, ijs- en nutellawinkels en bakery’s. De proef gaat zorgen voor hogere huren. Kleine winkeliers kunnen dit niet betalen en worden weggejaagd. Het gevolg is duidelijk: het evenwicht in de binnenstad tussen leefbaarheid en toerisme raakt verder verstoord. ‘Wat je eigenlijk doet’, zegt Boutkan, ‘is het winstmodel van het pretparktoerisme verder vergroten. Het wordt voor de snelle jongens van de Nutellawinkels nog aantrekkelijker om winkels te openen.’

Winkeliers en bewoners hebben hier niks aan

De pilot wordt op verzoek van D66 en VVD uitgevoerd, die met de proef de keuzevrijheid en het gemak van Amsterdammers willen bevorderen. Boutkan: ‘winkeliers van normale winkels zijn vaak eenpitters. Die hebben helemaal niet het geld om midden in nacht open te blijven- laat staan dat ze erop zitten te wachten en Amsterdammers zelf zitten er ook niet op te wachten’

Wat voor (binnen)stad wil je?

Deze pilot, zegt Boutkan, gaat uiteindelijk over de vraag wat voor binnenstad we willen hebben. Laten we het over aan de markt, die miljoenen en miljoenen verdient aan toerisme, of proberen we het centrum leefbaar te houden, met een divers en aantrekkelijk aanbod voor íedereen? ‘

 

2 Responses to “Stop onzalige proef 24-uurs openingstijden”

 1. Ton Jacobs schreef:

  Het zal zorgen voor meer overlast en meer criminaliteit. Alleen flutwinkels gaan hier gebruik van maken.
  Wie gaat de extra handhaving kosten betalen? Juist, de Amsterdammers!
  Dus Amsterdammers gaan betalen voor extra overlast en aantal ondernemers gaan meer verdienen. Natuurlijk gaat het ook ten koste van andere ondernemers. Nog meer toeristen kopen hun biertje dan in de winkel ipv in de kroeg!

  Het is een typische VVD66 strategie: stapje voor stapje alles slopen. Met als doel meer geld voor ondernemers ook al gaat het ten koste van burgers.

 2. Peter Bosch-Jansen schreef:

  De verarming van de stad en haar straatbeeld is tragisch. De stad is overspoeld door grote winkelketens, multinatonals en dit soort ongezonde aanbod.
  De vraag is of ooeningstijden beperken de grote jongens zal hinderen. Kennelijk is Amsterdam een grote commeriële ruif die een beperkt aantal ondernemers zo snel mogelijk wil leeg vreten.
  Grote drommen toeristen vervlakken de cultuur en Amsterdam is allang niet meer die veelkleurige culturele hoofdstad. Het gros van de toeristen komt voor drank en drugs want die naam hebben.
  Toch speelt de gemeente en haar politieke partijen een dubbele rol. Immers zij jagen de huur en verkoopprijzen even hard op. Door de m2 prijs extreem te laten stijgen en door de marktpartijen alle vrijheid te geven hebben ze miz boter op hun hoofd.
  Of het nu gaat om huurprijzen of het ‘geen stro-breedte in de wegleggen’ van multinationals als het gaat om vervuiling of belasting. De op eenvolgende stadsbesturen hebben een bedenkelijke rol gespeeld. Hijgend naar roem en een deel van het grote geld.
  Gevolg is een doffe stad.
  Ik start mijn werk als wijkverpleegkundige gelukkig als de drommen op gang komen en de laatste nachtvogels hun kooi zoeken. Maar och wat een ellende na 11:00.
  Blij dat ik in Noord woon en in de stad werk. Niets is zo fijn als de pont naar Noord.

Geef een reactie

* = verplicht, e-mailadres wordt niet gepubliceerd.