Door op 28 juli 2016

Rederij Kees moet kunnen blijven leveren aan Brouwerij de Prael

‘Paniek bij de Prael’ schrijft de Telegraaf vandaag. Brouwerij de Prael kan binnenkort namelijk niet meer via het water bevoorraad worden. Rederij Kees is, met haar elektrische boten, verantwoordelijk voor de dagelijkse aanvoer van de Brouwerij. Als dit stilvalt komt het bierbrouwen en ook het proeflokaal in gevaar. Gezien de dagelijkse frequentie is aanvoer via de overvolle Binnenstad zeer onpraktisch. De druk op de binnenstad is al bijzonder groot en onnodige opstoppingen moeten worden vermeden.

Kern van het probleem is dat de overslaglocatie van Rederijk Kees bij het Food Center komt te vervallen. Op dit moment zijn zij onderhuurder bij Icova. Het vinden van een alternatieve locatie voor de rederij is nog niet geslaagd vanwege allerlei beperkingen.

Brouwerij de Prael en Rederij Kees zijn sociale firma’s. De PvdA Amsterdam is van mening dat sociale firma’s heel erg waardevol zijn voor de gemeente Amsterdam, omdat ze werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiervoor is er ook speciaal beleid van de wethouder Werk & Inkomen Arjan Vliegenthart om sociale firma’s te laten groeien.

Wij vinden dat de gemeente moet zorgen dat de bevoorrading van de Prael over water door kan gaan door een goede locatie aan te bieden aan rederij Kees. Als de bevoorrading over water stopt dan wordt erg lastig voor de Prael om bier te produceren en komt de overvolle binnenstad verder onder druk te staan.