Nieuws

Behoud volkstuinen voor Amsterdam

door op 10 maart 2016

De PvdA maakt zich hard voor het behoud van de volkstuinen in Amsterdam. In ontwikkelingsplannen van de gemeente worden verschillende volkstuincomplexen aangewezen als potentieel ontwikkelingsgebied voor bijvoorbeeld nieuwbouw, waardoor de volkstuinen zouden verdwijnen. Dat moeten we zoveel mogelijk zien te voorkomen, stelt de PvdA.

Je eigen groenten verbouwen, een siertuin onderhouden of gewoon een lekker plekje om je boek te kunnen lezen in de zomer. Voor vele Amsterdammers is hun volkstuin dé manier om levendigheid van de stad achter zich te laten en zich terug te kunnen trekken in het groen. Duo-raadslid Brahim Abid: ‘Volkstuinen zijn onmiskenbaar onderdeel van het Amsterdamse. Het zou echt zonde zijn als we die kwijt zouden raken’.

De PvdA heeft voorgesteld de volkstuincomplexen als laatst mogelijke locaties te beschouwen voor verdere ontwikkeling en transformatie en eerst alle andere opties af te gaan. Het voorstel kon helaas niet op de steun van een meerderheid van de gemeenteraad rekenen.

7 Responses to “Behoud volkstuinen voor Amsterdam”

 1. Lies Opdam schreef:

  Als nieuwbakken volkstuinder kan ik het verhaal van Brahim alleen maar onderschrijven. Niets is fijner om de drukte van de stad te ontvluchten dan je eigen plekje buiten. En ik weet zeker dat ik namens alle Amsterdamse volkstuiniers spreek. Ik denk dan ook niet dat volkstuincomplexen zomaar zonder slag of stoot kunnen verdwijnen: daar zal enorm veel verzet tegen komen en dat is maar goed ook.

 2. Wim Kerkhove schreef:

  Al acht jaar geniet ik van mijn volkstuin. De hele winter verlang ik er naar om weer heerlijk buiten te kunnen leven en te kunnen genieten van de natuur. Al lange tijd heb ik reuma. Gedoseerd en evenwichtig bewegen is een levensnoodzaak voor mij. Tuinieren voorziet daar op een heel mooie en natuurlijke manier in. Ook de sociale contacten zijn van groot belang, juist daar waar je maatschappelijk minder actief kunt zijn. Alles op je eigen moment, in eigen tempo en ritme. Op mijn volkstuin kom ik ook helemaal tot rust, voel mij meer mens en na bijvoorbeeld het wieden van onkruid volledig voldaan en tevreden.

 3. Marijke Veenstra schreef:

  Volkstuinen zijn de krenten in de pap van het het stadsleven voor de gewone , niet vermogende burger. Het is een rustpunt waar het contact met natuur , familie en medemens floreert. Genieten van het groen, werken in de aarde, zorg voor bijen en vogels etc etc.
  Dit moet blijven!!

 4. Jan Streppel schreef:

  Volkstuinen horen bij een grote stad. Als Amsterdam werkelijk een grote stad is moet zij haar Volkstuinen koesteren. Dat doet zij gelukkig ook. Ik tuinier al ruin 20 jaar op een Volkstuin. Compleet met kantine voorzitter en net zo belangrijk vrouw van de voorzitter.
  Het is een oase en ook een plek waar veel mensen het leven weten te leven.

 5. spekkie schreef:

  Volkstuinen horen in Amsterdam en elders je kan niet alles vol bouwen dus behouden ( college lees eens de historie over Amsterdam ook goed voor niet Amsterdammers ) Ze liggen allemaal tegen de snelweg dus plaats genoeg LATEN EN AFBLIJVEN er zijn belangrijkere zaken het is niet mijn college ?

 6. e.g Hoogland schreef:

  Nadat mijn man 65 jaar was geworden , en we 2 hoog woonden in oost, hebben we een volkstuin genomen, was zo een verademing heerlijk in een tuin te vertoeven , helaas kreeg hij copd, maar ondanks dat kan hij nu het heerlijk in zijn tuin bezigzijn, in zijn eigen tempo! Maar ook sociale contacten onderhouden! Ondanks de laagvliegende vliegtuigen en de naastgelegen snelweg geluid !

 7. Saskia Boerma schreef:

  Gelukkig zijn de directe plannen om ‘eventueel’ te bouwen aan de noordkant van de Nieuwe Meer geschrapt. Daardoor blijft mijn prachtige, 94-jaar oude volkstuinpark Ons Buiten voorlopig bestaan. Aan een angstige tijd van vijf maanden is daarmee een eind gekomen. Desalniettemin behoort Ons Buiten nog steeds tot de zogenaamde ‘strategische reserve’ van Koers 2025. Het ‘nee-tenzij-denken’ van de meeste politieke partijen in de Amsterdamse raad is weinig geruststellend voor toekomstige generaties volkstuinders: stedelingen met een groen hart, die in de stad blijven omdat ze daar wonen en werken, maar niet buiten een eigen stukje groen kunnen om volledig te ontspannen. Van de 6000 Bondsvolkstuinen stonden er 1720 (!) op de lijst van ‘verplaatsbare’ volkstuinen. Als je de 440 tuinen van Ons Buiten daar nu van aftrekt, zijn dat nog steeds meer dan 1000 tuinen en dat bij een fors groeiend aantal inwoners. Net als de oudere tuinders zijn flora en fauna onverplaatsbaar!