Door op 14 januari 2016

Zorgen over crisis bij Ambulance Amsterdam

De PvdA maakt zich grote zorgen over de problemen die spelen bij Ambulance Amsterdam. In een door PvdA, D66 en SP aangevraagd spoeddebat is de wethouder door de partijen gevraagd in te grijpen. Sinds december staat de dienst onder verscherpt toezicht van de minister na een zeer kritisch inspectierapport.

De kritiek van inspectie richt zich op onvoldoende hygiëne van de ambulances, ontbrekende vaccinaties van de medewerkers en het werken met medisch materiaal dat over de houdbaarheidsdatum heen is. De afgelopen jaren stapelden de problemen bij Ambulance Amsterdam zich op. Inmiddels is er gelukkig een inhaalslag gemaakt door nieuwe ambulances en hartapparatuur aan te schaffen, en zijn de aanrijdtijden steeds beter in orde.

Ambulancemedewerkers zijn de helden van onze stad, die dagelijks voor ons klaar staan. Des te meer reden om ook klaar te staan voor de ambulancebroeders en –zusters. Veel personeelsleden ervaren een hoge werkdruk. Volgens de directie van Ambulance Amsterdam is deze werkdruk een van de redenen dat er zaken niet goed gaan. Het verlagen van de werkdruk – en daarmee het welzijn van medewerkers – moet de allergrootste prioriteit krijgen. Naar aanleiding van een vraag van PvdA-raadslid Maarten Poorter zal de wethouder er bij de minister op aandringen de financiële ruimte voor Ambulance Amsterdam te vergroten. Omdat de druk in de grote stad nu eenmaal groter is dan in andere delen van het land.

Tegelijk moet er ook wat gebeuren binnen de organisatie van Ambulance Amsterdam. Werkprocessen moeten worden verbeterd en er moet meer worden geïnvesteerd in het opleidingsniveau van het personeel. Wethouder Van der Burg zei in de commissie dat hij vindt ambulancepersoneel (maar ook leraren, verpleegkundigen en politieagenten) in Amsterdam meer betaald zou moeten krijgen. De PvdA is verheugd met die uitspraak. Poorter: ‘Ambulancepersoneel, leraren, verpleegkundigen, politieagenten, ze doen allemaal werk dat voor onze samenleving cruciaal is. Daar zouden zij veel beter voor beloond moeten worden dan zoals dat nu gebeurt.’

Voor april zal het beter gaan bij Ambulance Amsterdam, zo heeft de directeur vandaag aan de gemeenteraad beloofd. De PvdA zal hier bovenop blijven zitten tot alle problemen zijn opgelost.