25 juli 2015

In memoriam: Nouzad Alwandi

Op 16 maart 1988 om 12 uur 16 werd Nouzad Alwandi slachtoffer van de gifgasaanval op Halabja. Gifgas doet geen pijn. Hij zag een onbestemde damp en raakte buiten westen. Hij is gered omdat hij stuiptrekkingen had. Die 16 maart 1988 werd Nouzad iets wat hij niet wilde zijn: een slachtoffer. Hij wilde een kunstenaar zijn. Nouzad kon prachtige dingen maken. Hij maakte grote vazen, bewerkte hout tot ingenieuze puzzels, schilderde traditionele afbeeldingen op geitenvellen en maakte muziekinstrumenten. Hij verbond ambachtelijke methoden uit Iraaks Koerdistan aan verrassende ontwerpen.

nouzadIn de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was Nouzad voor de PvdA een onvermoeibare vrijwilliger. Hij had op zijn bakfiets een prachtige installatie gemaakt van posters van de lijsttrekker. Hij vroeg aan het campagneteam waar hij zich het beste kon laten zien en reed daar dan uren rond en praatte met mensen. Zijn inspanningen leverde hem de Rik Winsemiusprijs op voor de meest begeesterde vrijwilliger van de campagne.

Nouzad woonde in de Heesterveld Creative Community in Amsterdam Zuidoost. Daar was hij bezig met een groot kunstwerk in de openbare ruimte. Helaas heeft hij dat niet kunnen afmaken. Het gif van de gasaanval zorgde voor talloze belemmeringen in zijn ontwikkeling als kunstenaar. Het gif taste zijn lichaam van binnenuit aan. Uiteindelijk werd hem dat fataal. Op woensdag 21 juli 2015 is hij op 43 jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand.

Nouzad wordt maandagochtend 27 juli 2015 in kleine kring begraven. In de middag is er in Heesterveld in Amsterdam Zuidoost (Heesterveld 75) een herdenkingsbijeenkomst. De inloop is om 17.30 uur. De bijeenkomst start om 18.00 uur. 
Daarna is er gelegenheid voor een drankje in de horecagelegenheid Oma Ietje op het Heesterveld.