Nieuws

Dennis Boutkan blogt: Project 1012 zet stap vooruit

door Dennis Boutkan op 2 juli 2015

Het is een mooie week voor Project1012, het project om het Amsterdamse Wallengebied te transformeren. In de vergadering van Commissie Algemene Zaken maakte de burgemeester bekend dat er publiek-private samenwerking aan wordt gegaan om het opkopen van raambordelen gezamenlijk aan te pakken. Syntrus Achmea Real Estate & Finance en Stadgenoot zullen – als er geen onverwachte beren op de weg verschijnen – samen met de gemeente Amsterdam 1012Inc. gaan vormen. De samenwerking is een lang gekoesterde wens van de PvdA, VVD en GroenLinks. Al in 2009 dienden deze partijen een motie hiertoe in.

Het was een lang traject dat voor een groot deel achter de schermen plaatsvond. Dat het gelukt is, is een prestatie van formaat. Het is ook een teken dat het Wallengebied gezien wordt als een serieuze investeringsplek met potentie. Wie had dit tien jaar geleden verwacht?

Deze samenwerking kon alleen tot stand komen met de toezegging dat Amsterdam een actieve rol in het 1012 gebied houdt. Dit stelt mij gerust, want ondernemers en bewoners willen niet dat de gemeente het Wallengebied loslaat. Dit zou ook zonde zijn na alle successen die in het gebied bereikt zijn. Project1012 heeft met succes ingezet op de verandering van de Wallen. Het aanbod van verschillende bedrijven is veel breder geworden. Ondernemers willen er investeren en de leefbaarheid van bewoners is beter dan vroeger. De strijd tegen mensenhandel en uitbuiting heeft ook vaart gemaakt. Het is belangrijk dat sekswerkers in het gebied in betere en veilige werkomstandigheden kunnen werken.

Daarom zijn we ook blij met het haalbaarheidsonderzoek naar Project Eigen raam, een coöperatie van sekswerkers. Burgemeester van der Laan heeft onlangs bekend gemaakt dat er een kandidaat-investeerder voor dit project is gevonden.

Dus vlak voor het zomerreces zijn belangrijke stappen geboekt in Project1012. Daar ben ik als woordvoerder Project 1012 & Prostitutie enorm blij mee. Wat mij betreft nu doorgaan met wat we hebben afgesproken en volop aandacht voor veiligheid, gezondheid en welzijn van sekswerkers.

Lees ook het artikel in het Parool hierover.

2 Responses to “Dennis Boutkan blogt: Project 1012 zet stap vooruit”

 1. Mark van der Beer schreef:

  Kunt u mij een voorbeeld geven waaruit blijkt dat de strijd tegen mensenhandel vaart heeft gemaakt?

  Ik heb namelijk recentelijk nog even de cijfers doorgenomen qua veroordelingen en rechtszaken van mensenhandel, maar die zijn al sinds het project is gestart op een gelijk niveau.
  Er is dus niemand méér veroordeeld dan voorheen, en ook zijn er niet meer zaken dan voorheen. Zelfs nog sterker, in 2013 was er juist een scherpe daling te zien van het aantal aangiftes (gedaald met 74%), en het aantal verdachten (gedaald met 40%).

  Aangezien er dus geen boef meer gepakt wordt, en ook het aantal zaken gelijk blijft, waar concludeert u dan uit dat de strijd tegen mensenhandel vaart heeft gemaakt, als de resultaten hetzelfde zijn gebleven?

  Bovendien heeft u het over sekswerkers die in een betere en veilige werkomstandigheden kunnen werken. Kunt u mij precies uitleggen waar die dan zijn? Blijkbaar niet op de Wallen, want daar sluit Project 1012 juist werkplekken. Dus waar dan wel?

 2. Jean-Paul van Heumen schreef:

  Ik ben werkzaam in een van die coffeeshops die dicht moeten van meneer Asscher , honderden mensen zijn hun baan kwijt , ik ben 50 en heb collega’s van 40 jr en ouder
  Allemaal werkloos . Dankzij Lodewijk
  Minister van sociale zaken
  Ik werk en ben geboren in deze buurt
  28 coffeeshops sluiten vd 78 ?
  Wat lost het op dan ?
  Ik zie alleen meer potten nutella in HET PROJECT 1012 .
  Alles komt in eigendom van Egyptenaren
  Kopen alles in 1012
  Betalen stromannen 10.000 euro als ze weer een nieuw bedrijf kunnen kopen
  Betalen 50.000 meer dan de concurrent .

  Meneer de burgemeester
  Meneer van der laan ,
  U bent de meest wijze burgemeester die ik in 50 jr heb ervaren .
  Dit kan toch niet de bedoeling zijn ?