Door op 16 januari 2015

Opinie Ilhame Saadi: Investeer in de ring!

Tijdens zijn nieuwjaarsspeech die de burgemeester afgelopen 3 januari hield in de Stadsschouwburg benoemde hij een luxeprobleem. Dat probleem is het probleem van de drukte in stad. De uitdaging van het toenemende aantal inwoners en het toenemende aantal toeristen en bezoekers. Geluidsoverlast, drukbevolkte fietspaden en stoepen vol rolkoffers. Het is een luxe, omdat het wordt veroorzaakt door een groeiende liefde voor de stad Amsterdam. Jonge gezinnen blijven liever binnen de stadsgrenzen wonen, expats willen zich het liefst in Amsterdam vestigen en toeristen staan te trappelen om de grachten en musea te zien. Ik zou willen zeggen, verander ons luxeprobleem naar een win-win-situatie.

Als PvdA-raadslid heb ik wethouder Ollongren onlangs in de gemeenteraad gevraagd om bij het opstellen van haar visie op de balans tussen bewoners, bezoekers en bedrijven, de gebieden buiten de ring expliciet te betrekken. Dankzij een nog betere bereikbaarheid van deze gebieden in de nabije toekomst, kunnen wij Nieuw-West, Zuid-Oost en Noord als stadsdelen beschouwen die de binnenstad enige verlichting kunnen bieden in de drukte. Dat kan gebeuren door daar meer overnachtingsplaatsen voor toeristen te creëren. Maar ook zouden wij als stadsbestuur niet moeten aarzelen om musea, theaters, winkelgebieden en overige trekpleisters naar deze stadsdelen te lokken en te faciliteren.

Locaties als het EYE Filmmuseum of De Hallen zijn uitstekende voorbeelden die mensen uit het drukke centrum weg hebben kunnen lokken. Ik daag de wethouder uit om daar nog verder in te gaan en letterlijk de grenzen op te zoeken. Door de druk meer te spreiden, ontstaan er meer mogelijkheden om de balans tussen economische groei en een goed leefklimaat te bewerkstelligen. Met als kers op de taart dat ook de lokale economie en werkgelegenheid hiervan kan profiteren. In tijden dat de jeugdwerkloosheid in Amsterdam 24% bedraagt, is dat een smaakvolle kers. Overigens zijn jongeren van niet-westerse herkomst nog steeds meer dan twee keer zo vaak werkloos als jongeren van autochtone herkomst.

In het proces van nadenken over spreiding van de drukte spelen belangen van onder andere ondernemers, bewoners en toeristen die allemaal nauwkeurig moeten worden meegewogen. Ik zou echter willen pleiten om de belangen van bewoners hierin hoge prioriteit te geven. Afgelopen maandag 5 januari werd in deze krant beschreven wat voor overlast bij De Hallen komt kijken. Daaruit blijkt wederom dat het belangrijk is om bij de ontwikkeling rondom de ring waakzaam te zijn dat de leefbaarheid niet in gedrang komt.

Een juiste balans tussen wonen, werken en toerisme over de hele stad is noodzakelijk om de grote aantallen toeristen, bewoners en bezoekers in staat stellen alle schoonheid van onze prachtige stad te kunnen blijven bewonderen. Dat verdient de mooiste stad van de wereld.

Ilhame Saadi

Waar ben je naar op zoek?