Door op 22 juli 2014

PvdA wil alle adviezen reorganisatie op tafel

PvdA raadslid Dennis Boutkan heeft vandaag kritische vragen gesteld aan het college van B&W over de problematische reorganisatie van de gemeente Amsterdam. Dit naar aanleiding van een uitgelekt geheim rapport, een zogeheten ‘Gateway Review’, over de voortgang van de reorganisatie. Uit het rapport blijkt dat verschillende deeltrajecten van de reorganisatie dreigen te mislukken.

Het rapport omschrijft grote delen van de reorganisatie als ‘code oranje-rood’, waarmee gesuggereerd wordt dat onmiddellijk ingrijpen hard nodig is om te voorkomen dat de reorganisatie compleet ontspoort. De kritiek in het rapport is niet mals. Zo wordt gesproken over een ‘gebrek aan leiderschap’. Ook zou voor de organisatie niet duidelijk zijn wat de richting van de reorganisatie is. Bovendien zou er sprake zijn van slecht voorbeeldgedrag van de leidinggevenden.

De PvdA fractie maakt zich al geruime tijd ernstige zorgen over het verloop van de reorganisatie en had ook om openbaarmaking van het rapport (opgesteld in februari 2014) gevraagd (4 en 11 juni). Dit is door het college in eerste instantie, geweigerd. Na lang aandringen werd toegezegd om het rapport pas in het najaar openbaar te maken en te bespreken.

De PvdA wil nu dat alle bestaande adviezen over de reorganisatie met de raad worden gedeeld.
Woordvoerder Dennis Boutkan: ”Het is vreemd dat de raad nu via een uitgelekt rapport moet horen dat de reorganisatie er slechter voor staat dan gedacht. Dit had het college niet achter mogen houden, te meer omdat de reorganisatie aangemerkt wordt als een risicovol project waarvoor de informatieplicht naar de raad extra zwaar is. Wij willen nu alle informatie, adviezen en rapporten over de reorganisatie op tafel”

Waar ben je naar op zoek?