Door op 27 februari 2014

Amsterdam tech-hoofdstad van Nederland

‘Amsterdam is geen Eindhoven’, kopte het Eindhovens Dagblad op 20 juni 2013. De hoofdstad zou hebben geroken aan technologische bedrijven en nu ook inzetten op technologische topinstituten. Maar Amsterdam was nog lang geen Eindhoven zo concludeerde de krant.

Nu dik een half jaar later is Amsterdam nog steeds geen Eindhoven, maar wel de tech-hoofdstad van Nederland, aldus Colliers International. Uit een internationaal rapport van de vastgoedadviseurs blijkt dat Amsterdam in de bovenste zes van de ‘tech hub league’ staat. Amsterdam doet het zeer goed in de tech- en media-industrie in Europa. Volgens het rapport heeft 60 procent van de Forbes 2000-bedrijven binnen de ICT- sector een kantoor in de Nederlandse hoofdstad.

Volgens Jaap van Rhijn, CEO van Colliers International Nederland,  is Amsterdam ‘een van de populairste tech start-up-hoofdsteden in Europa.’ Internationale bedrijven als TomTom en Booking.com zijn opgericht in Amsterdam. De toegevoegde waarde van ICT-bedrijven in de metropoolregio bedraagt momenteel meer dan 18 miljard euro per jaar. Volgens Colliers kan Amsterdam deze sterke positie behouden.

Dit college heeft hard gewerkt aan economische structuurversterking van Amsterdam. Het is belangrijk om de economie te verbreden ten tijde van een economische crisis en minder conjunctuurgevoelig te maken. Dat is goed voor de werkgelegenheid en helpt ons om klappen op te vangen en economische kansen beter te benutten.

Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het aantrekken van talent, bedrijven en werk. Internationaal heeft Amsterdam  de afgelopen vier jaar 479 bedrijven aan weten te trekken en daarmee 5301 arbeidsplaatsen naar de stad gehaald. De stad heeft ook geïnvesteerd door grote onderzoekspartijen aan de stad te binden. Vaak heel aansprekende en vernieuwende projecten.
Bijvoorbeeld het Centrum van Nanolithografie (CNL) dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van computerchips. Goed voor een totale investering van €70 miljoen op het Science park in Oost en zeker honderd onderzoeksplekken. Of het programma Biobased Connections dat zorgt voor minimaal 50 nieuwe arbeidsplaatsen en 15 projecten in de duurzame economie, zoals de proeffabriek voor de kweek van nieuwe eiwitten bij het Afval Energie Bedrijf en de teelt van Olifantengras (Mischanthus) op Schiphol. Een ander mooi voorbeeld is City-Zen in Amsterdam-West, met een totale investering van €30 miljoen voor innovatieve oplossingen voor energievraagstukken, zoals de mogelijkheid om biologisch afval via de riolering weg te spoelen dat bij de zuivering er weer wordt uitgehaald.

En natuurlijk is de PvdA enorm trots op Amsterdam Metropolitain Solutions (AMS), een initiatief van de PvdA-gemeenteraadsfractie. Onze wethouder Carolien Gehrels heeft ervoor gezorgd dat de universiteiten TU Delft, Wageningen UR en MIT naar Amsterdam komen, met in hun kielzog een nog sterkere binding met Amsterdam van vooraanstaande bedrijven als Shell, Cisco en IBM. Dat is goed voor onze economie. Het zorgt voor banen, onderzoeksplekken, nieuwe bedrijven, reuring en biedt kansen aan aanstormend talent. AMS, maar ook al die andere projecten in de stad, dragen in belangrijke mate bij aan het innovatieve karakter en de economische vitaliteit van de stad. Daar zijn wij trots op en wij willen hier graag mee door gaan!