Door op 17 februari 2014

Pia van den Berg: een stad voor en van alle Amsterdammers

“Als oud-directeur van de Engelenbak ga ik me vooral richten op kunst en cultuur in Amsterdam. Verder wil ik me vanuit mijn sociaal democratisch hart inzetten voor onderwijs,  de positie van vrouwen, culturele diversiteit en kansarme jongeren.”  Pia van den Berg staat op nummer 5 op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014.


Wat maakt Amsterdam voor jou zo bijzonder?

Amsterdam is de meest vrijzinnige stad van de wereld, om met Russel Shorto te spreken. Hij schreef een boek over de geschiedenis van Amsterdam waarin heel duidelijk naar voren komt wat de uniciteit van Amsterdam is.

Voor mij is Amsterdam ook bijzonder om haar vrijheid en tolerantie. Amsterdam was al vanaf de Gouden Eeuw een vrijhaven voor verschillende religieuze groeperingen, diverse migranten uit de hele wereld, radicale denkers, filosofen, kunstenaars, wetenschappers en ondernemers. Amsterdam bracht politieke en economische vrijheid, en de stad groeide uit tot een rijke, interessante en wereldberoemde stad. Tot op de dag van vandaag ervaar ik Amsterdam als een prachtige stad, waar alles kan en mag, binnen de grenzen van waardigheid en beschaving. Amsterdam is de stad van het vrije denken, de vrije liefde, het vrije ondernemerschap en de vrije kunst. Iedere dag geniet ik van het fietsen door de stad, over de mooie grachten, de kleine straatjes in de Jordaan, de multiculturele wijken als Osdorp en Bos en Lommer, de chaotische levendige Pijp, het museumgebied met de allure van Berlijn, of Parijs, of met de pont naar het opkomende Noord. Toch zie ik ook, dat al deze diepgewortelde vrijheden en tolerantie onder druk staan. Enerzijds door de crisis, anderzijds door de veranderende tijdgeest, waarin populistische en rechtse gedachten door de stad dwalen als boosaardige geesten die Amsterdam als bijzondere stad kunnen ondermijnen. Daar moeten we voor waken.

Waarom wil je graag voor de PvdA de raad in?

Al van jongs af aan ben ik groot gebracht in een sociaal democratische omgeving. Ik ben opgegroeid in een typisch middenklasse gezin en mijn ouders waren actief in de PvdA. Mijn vader was belastinginspecteur en mijn moeder wiskundelerares op het Lyceum. Beiden waren actief in een stad van opkomende industrialisering en toenemende aandacht voor de positie van de arbeidersklasse, en vooral de positie van vrouwen. Mijn moeder maakte zich sterk voor het doorbreken van de vanzelfsprekendheid dat meisjes naar de Mulo gingen om daarna te gaan werken in de fabrieken. De PvdA vond expliciet dat meisjes moesten kunnen studeren, hun ambities verwezenlijken, een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen en eigen keuzen kunnen maken in werk, in liefde en gezin. Thuis werd flink gediscussieerd over maatschappelijke ontwikkelingen en Den Uyl was een groot voorbeeld.

Het spreekt me aan om voor de PvdA in de raad te gaan om vanuit mijn sociaal democratisch hart als volksvertegenwoordiger de komende jaren een politieke functie te kunnen uitoefenen. Ik zie het als een bijzondere kans mijn kwaliteiten en expertise in te zetten voor onze partij, met name op het gebied van kunst en cultuur. Ik wil mij echter niet alleen richten op het domein van kunst en cultuur, maar ook op onderwijs, emancipatie, de positie van vrouwen, culturele diversiteit en kansloze jongeren.

Wat is voor jou het thema tijdens de verkiezingen 2014?

Een stad voor en van alle Amsterdammers, is wat mij betreft het basisthema van de verkiezingen 2014. We moeten ons blijven inzetten op het imago van een vrije tolerante stad, met gelijke kansen voor iedereen. Dat betekent naar mijn idee, dat we ons richten op goed onderwijs, op meer werk, betaalbare woningen, talentontwikkeling en kunst voor alle Amsterdammers. Daarenboven leert de geschiedenis ons dat het essentieel is Amsterdam als Cultuur-en Kunststad te profileren. Zeker in het licht van economische en maatschappelijke belangen (marketing en toerisme), en sterk verbonden aan het belang van vrijheid, gelijke kansen, rechtvaardige verdeling, cultureel diversiteit en civil society. Dat begint met het stimuleren en verbreden van substantieel, structureel en goed kunstonderwijs op de basis- en middelbare scholen.

Waarom moet de PvdA zo groot mogelijk worden?

De PvdA moet de grootste worden en blijven, omdat de PvdA de enige partij is die de typische waarden van de stad consequent en voluit vanuit een heldere visie heeft omarmd. Ook heeft de PvdA jarenlange ervaring met het besturen van de stad. Het is verstandig als bestuur wordt gecontinueerd, samen met nieuw elan en kennis van nieuwe mensen die de PvdA een levend en levendig imago geven.

Op welk resultaat van de PvdA ben je trots?

De geschiedenis leert ons dat de PvdA van essentieel belang is voor Amsterdam. De PvdA heeft veel bereikt in de stad. Wat mij buitengewoon bevalt aan de PvdA, is dat zij altijd uitgaat van een totaal visie op de kwaliteit van leven voor de stad en alle Amsterdammers.

Op vele resultaten ben ik trots op de PvdA:
. De PvdA maakt zich al jaren hard voor een goed en sociaal beleid ten aanzien van volkshuisvesting en sociale woningbouw.
. De PvdA heeft resultaten geboekt in de aanpak van vrouwenhandel en de criminele praktijken op de wallen, het project 1012.
. Er is veel aandacht besteed en er zijn concrete maatregelen genomen voor meer kwaliteit in het onderwijs, muzieklessen op scholen en betere kinderopvang.
. De PvdA stelt een gericht beleid ten aanzien van homofobie, vrouwenemancipatie en richt zich expliciet op de aanpak van probleemjongeren.
. De PvdA heeft er ook alles aan gedaan om Amsterdam hoger op de lijst van wereldberoemde steden te plaatsen, door met name een groot Marketingplan te ontwikkelen voor Kunst en Cultuur: I AMSTERDAM.

Wat moeten Amsterdammers van jou weten?

Gedurende meer dan 30 jaar ben ik werkzaam geweest in diverse functies in de kunstensector en het kunstvakonderwijs, waar ik veel ervaring en kennis heb opgebouwd, in het bijzonder op het gebied van de podiumkunsten en cultuurmanagement. Mijn laatste functie was ruim 22 jaar algemeen directeur van Theater De Engelenbak in de Nes. In al die jaren heb ik een grote kennis van het culturele leven in Amsterdam opgebouwd en ben ik vertrouwd geraakt met de bestuurlijke verhoudingen in de stad. Met die kennis en ervaring kan ik het verschil maken.

Als raadslid zal ik in mijn functioneren vooral uitgaan van drie principes: hartstocht, bewustzijn en integriteit, zowel gericht op de interne samenwerking als op alle belanghebbenden en betrokkenen. Ik wil een transparante, oprechte en goede volksvertegenwoordiger zijn.

 

Waar ben je naar op zoek?