Door op 23 januari 2014

Mensenrechtenonderwijs, juist in de stad voor iedereen

Mensenrechten gaat niet alleen over het buitenland, zoals Syrië of Rusland. Ook hier in Amsterdam moeten we blijven werken aan het naleven van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De PvdA vindt het belangrijk om ook kinderen bewuster te maken van het belang van mensenrechten. Daarom diende de PvdA-fractie samen met GroenLinks en D66 een initiatief in om het mensenrechten onderwijs op Amsterdamse scholen te versterken.

Volgens PvdA-raadslid Maarten Poorter is meer aandacht op scholen hard nodig: “Mensenrechten raken ons dagelijks leven. In Amsterdam is nog altijd veel discriminatie: op de arbeidsmarkt, op straat, op scholen. Het is belangrijk dat kinderen zich vroeg bewust zijn dat iedereen gelijke rechten heeft, en iedereen moet kunnen zijn wie hij/zij is”

Amsterdam is een vrije stad. Een stad waar je toekomst telt, niet je afkomst. We mogen trots zijn op onze stad waar 180 nationaliteiten, talloze levensbeschouwingen, hetero’s, lesbo’s, homo’s en transgenders met elkaar leven. Toch komt juist anti-homogeweld nog steeds veel voor in Amsterdam. De afgelopen vier jaar werden ruim 400 aangiftes gedaan van aan homo-discriminatie gerelateerde misdrijven. Voor Poorter is dat aantal veel te hoog: “Discriminatie van en geweld tegen homo’s is onacceptabel. Juist in Amsterdam moet iedereen kunnen houden van wie je wilt”.

In Amsterdam mag je houden van wie je wilt, geloven wat je wilt en dragen wat je wilt. Zolang je de grenzen van de vrijheid van een ander maar niet overschrijdt. De PvdA Amsterdam heeft zich hier altijd hard voor gemaakt. En dat blijven we uiteraard doen.  Daarom zetten we in ons verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen flink in op verdedigen van de mensenrechten.

Waar ben je naar op zoek?