Door op 3 september 2013

500 kinderen kunnen nu toch op zwemles dankzij PvdA

Vijfhonderd kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen, kunnen dankzij een voorstel van de PvdA nu toch op zwemles. Dit kunnen zij dit en volgend jaar krijgen via het Jeugdsportfonds.

PvdA-raadslid Maarten Poorter diende hier eind juni een voorstel voor in. Hij zei destijds: ‘Alle Amsterdamse kinderen hebben recht op zwemles. Zwemmen is leuk en goed tegen overgewicht. ‘

Inmiddels heeft het Jeugdsportfonds de eerste aanvragen binnen.

De Amsterdamse gemeenteraad heeft vorig jaar 1 miljoen euro vrijgemaakt voor het Jeugdsportfonds, waardoor 5000 kinderen toch lid kunnen worden van een sportvereniging. Eerder was het nog niet mogelijk om hiervan zwemles te betalen.

Poorter: ‘Sporten is heel belangrijk in de ontwikkeling van een kind en bovendien een belangrijk wapen in het gevecht tegen obesitas. Bij zwemles is er bovendien een belangrijk veiligheidsaspect. Wij willen dat elk kind kan zwemmen.’

Uit cijfers blijkt dat 6.9 procent van de Amsterdamse kinderen van twaalf jaar niet kan zwemmen. In Zuidoost is dit zelfs vijftien procent. ‘Ik heb goede hoop dat we dit veel te hoge cijfer nu een stuk naar beneden kunnen krijgen’, zegt Poorter.