Door op 23 augustus 2013

‘Zorgtop over beloning directeur, kwaliteit en plekken in verpleegtehuizen’

Zorg dat bewoners van verpleegtehuizen weten waar ze aan toe zijn en zullen we instellingen waarvan de directeur vrijwillig salaris inlevert belonen bij aanbestedingen? Vanaf 2015 komt een grote zorgopgave naar de gemeente toe. Wij worden voor veel meer zorg verantwoordelijk. Denk maar eens aan de jeugdzorg of de AWBZ. Dit gaat ook nog eens gepaard met een forse bezuiniging. Gezien de structurele incidenten in de Amsterdamse zorg is het voor de PvdA-Amsterdam overduidelijk dat de stad nog niet klaar is voor deze transitie. Op dit moment prevaleren te vaak de commerciële belangen boven de belangen van cliënten; De Amsterdamse zorgdirecteuren staan bovenaan in de alle lijstjes met veelverdieners in de zorg. Er is blijkbaar nog geld over…

Wij stellen daarom een Amsterdamse Zorgtop voor. Hier komen professionals, bestuurders, politici én clienten samen. Met elkaar kunnen we bepalen waar we staan en waar de Amsterdamse zorg naartoe moet.

Wat moet de agenda zijn van de Amsterdamse Zorgtop?

1. Maak gezamenlijk een tienjaren-planning voor de benodigde capaciteit in verzorgings- en verpleegtehuizen, om te voorkomen dat ouderen nog langer worden geconfronteerd met een plotselinge verhuizing doordat een tehuis of afdelingen wordt gesloten. Het Parool meldde dit weekend nog dat dit zorgt voor veel stress en onduidelijkheid bij onze meest kwetsbare Amsterdammers.

2. Stel een Amsterdamse zorgnorm vast, waar de zorg in Amsterdam minimaal aan moet voldoen en waar u zich allen aan committeert. De afgelopen jaren heeft de inspectie te vaak moeten ingrijpen. In te veel instellingen bungelt de kwaliteit op de ondergrens. Het is hoog tijd voor driesterrenzorg in Amsterdam.

3. Investeer in goed personeel. Met beter opgeleid personeel zal de werkdruk omlaag gaan en stijgt de zorgkwaliteit.

4. Maak financiële afspraken, waardoor het geld voor zorg bij de cliënt terecht komt. Voer bij aanbestedingen bijvoorbeeld de balkenendenorm in: in Amsterdam zijn geen zorginstellingen meer waarvan de directeur meer verdient dan de premier (ruim 16.000 euro bruto per maand).

5. Laat zorginstellingen beter hun buurtfunctie vervullen door gezamenlijke ruimtes te openen voor buurtactiviteiten, zonder een dure huurprijs te rekenen. Zo organiseren we zorg dichtbij mensen.

Met de uitkomsten van deze Zorgtop kunnen we in volle vaart richting januari 2015. De klok tikt onverbiddelijk door. We zijn het aan alle Amsterdammers verplicht om op te schieten.