Nieuws

Een lijsttrekker van alle Amsterdammers

door op 19 maart 2013

Over precies een jaar mogen Amsterdammers naar de stembus. Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Maar een belangrijke keuze is ruim voor die dag al beklonken. Amsterdammers mogen namelijk wel kiezen voor een partij, maar bij het kiezen van de leiders van die partijen staan 99% van de Amsterdammers buiten spel. De PvdA wil dat veranderen. Als het aan ons ligt mogen niet alleen leden bepalen wie de lijsttrekker wordt van de Partij van de Arbeid, maar ook Amsterdammers die geen lid zijn van de partij. Zo wordt politiek een zaak van Amsterdammers, voor Amsterdammers, door Amsterdammers.

Bij de gemeenteraadsverkiezing van 2010 haalde de PvdA ruim 90.000 stemmen. Een fantastisch resultaat. Door die steun kon de Partij van de Arbeid in het college van B&W komen en veel van haar doelen realiseren. Zo hebben we de laatste jaren het onderwijs voor tienduizenden kinderen in de stad verbeterd, mensenhandel en criminaliteit aangepakt, armoede bestreden en mensen aan het werk geholpen.

Met die ruim 90.000 stemmen werd de Partij van de Arbeid de grootste partij. En toch is het eigenlijk een mager resultaat. Er zijn namelijk meer dan 600.000 kiesgerechtigden in de stad. Teveel Amsterdammers voelen zich nauwelijks betrokken bij de politiek van de stad. Dat is een gemiste kans. Juist in een tijd van bezuinigingen is het zaak de kracht van Amsterdammers te mobiliseren om te zorgen dat onze stad sterk en sociaal blijft.

Bij het mobiliseren van de kracht van Amsterdammers helpt het als partijen zoveel mogelijk mensen betrekken bij het nemen van belangrijke beslissingen. Andere partijen laten het bestuur de nieuwe lijsttrekker aanwijzen of hebben überhaupt maar één kandidaat. De leden van deze partijen worden geacht te klappen, niet te kiezen. Bij andere partijen mogen de leden wel uitmaken wie de lijsttrekker wordt. Ook bij de Partij van de Arbeid mochten leden de lijsttrekker kiezen, 5200 leden in totaal. Maar die 5200 leden vormen maar een klein deel van de stemmers. Leden van politieke partijen vormen in Amsterdam slechts een fractie van het totaal aantal kiesgerechtigden, rond de 1% om precies te zijn.

Daarom scharen wij ons achter het voorstel van ons bestuur om een open lijsttrekkers verkiezing te hebben waar alle Amsterdammers hun stem mogen uitbrengen! Om aan deze openbare lijsttrekkersverkiezing mee te mogen doen moeten kandidaten eerst steun verwerven onder de leden. Ze hebben minstens 150 handtekeningen van leden nodig om zich te kunnen kandideren. De kandidaten met de meeste steun gaan door naar de eindronde. De stem van leden blijft dus van groot belang, maar in de eindronde tellen ook de stemmen van niet-leden mee. Zo wint de kandidaat die niet alleen het vertrouwen weet te winnen van de leden, maar ook andere Amsterdammers aanspreekt.

Als we willen dat meer Amsterdammers zich betrokken voelen bij de politiek in Amsterdam, moeten we ook de deuren van onze partij openzetten en ruimte geven aan iedereen die mee wil praten over de toekomst van de stad. Zo kunnen Amsterdammers met een sociaal hart, met en zonder lidmaatschap, samen bepalen wie de beste lijsttrekker is voor de PvdA in Amsterdam. Zo’n open lijsttrekkersverkiezing past bij onze idealen, onze verbondenheid met Amsterdam en bij deze tijd.

Marjolein Moorman

Carolien Gehrels

Pieter Hilhorst

Freek Ossel

Achmed Baadoud

Fatima Elatik

Tjeerd Herrema

Martien Kuitenbrouwer

Rob Post

Roeland Rengelink

Egbert de Vries

Reacties zijn gesloten.