De huurplannen in het regeerakkoord worden teruggedraaid als het aan de PvdA Amsterdam ligt. Dat zei raadslid Hans Weevers in een uitzending van AT5 Politiek op vrijdagavond 23 november. Hij gaat snel in gesprek met de PvdA-fractie in de Tweede Kamer om te zien of de voorstellen van tafel kunnen of aangepast kunnen worden. “Deze plannen zijn dramatisch voor Amsterdam.”

Als het aan de nieuwe regering van VVD en PvdA ligt wordt de huur bepaald op basis van 4,5% van de WOZ-waarde van een woning. Het puntensysteem zoals Nederland dat nu kent verdwijnt. Dit heeft tot gevolg dat er grote verschillen gaan optreden in huren die mensen moeten betalen.

Vooral mensen met lage en middeninkomens worden volgens Weevers de dupe, want de huren zullen snel omhoog schieten in Amsterdam, waar door de grote vraag naar woningen huurprijzen al hoog zijn en ook de gemiddelde prijs van koopwoningen hoger ligt.

‘Onaanvaardbaar’
Bovendien dreigt door de huurplannen de kloof tussen arm en rijk in de stad te verdiepen en te verbreden. “Als deze plannen doorgaan, dan worden heel veel huurwoningen in Amsterdam onbetaalbaar. Dat is een grote slag voor Amsterdam. Amsterdam gaat qua betaalbaar wonen echt inleveren, op een voor mij onaanvaardbare wijze.”

De huren zullen met name in de wijken binnen de Ring A10 omhoog schieten. Ook voor mensen met een gemiddeld inkomen wordt hun huurwoning op termijn onbetaalbaar terwijl zij niet snel een andere woning hebben waar zij naartoe kunnen.

Want ook voor de woningcorporaties en de nieuwbouw van sociale huurwoningen pakken de plannen erg slecht uit. De regering doet een greep in de kas van de woningcorporaties, oplopend tot 2 miljard euro in 2017. Hierdoor hebben de corporaties nauwelijks geld om te investeren in nieuwbouw, stelt Weevers. “Investeringen in de nieuwbouw worden onmogelijk. Het is een doodsteek voor de doorstroming op de woningmarkt. Het is ook een doodsteek voor de bouwsector en dat is heel erg.”

Terugdraaien
Weevers hoopt dat de plannen teruggedraaid zullen worden zoals dat ook gebeurde met de inkomensafhankelijke zorgpremie. Daarover zou dan opnieuw onderhandeld moeten worden tussen VVD en PvdA. “Bij de zorgpremie kon het. Misschien kan het ook met de woonplannen. Ik hoop het, want deze plannen zijn dramatisch voor Amsterdam.”

Weevers gaat eerst in gesprek met Jacques Monasch, Tweede Kamerlid voor de PvdA, terwijl PvdA-wethouder Freek Ossel gaat praten met woonminister Stef Blok. Mochten de plannen onveranderd blijven dan gaat Weevers nadenken over verdere actie.

Zie hieronder de uitzending van AT5 Politiek.