7 december 2011

Kunst en cultuur zijn de pijlers van Amsterdam

Vorige week heeft de gemeenteraad ingestemd met de Hoofdlijnen Kunst & Cultuur 2013-2016. Als college hebben we nadrukkelijk gekozen voor kunst en cultuur die de verbinding legt met de stad. We hebben gekozen voor het verder ontwikkelen en stimuleren van talent en kunst van wereldklasse. Daarnaast willen we samenwerking bevorderen en, net als de gemeenteraad, cultureel ondernemerschap aanmoedigen. Dat moet zorgen voor meer publiek, lagere kosten en hogere eigen inkomsten. We streven naar vijftig procent eigen inkomsten, met een minimumeis van 25 procent. Dat is ambitieus, maar moet kunnen.

Ik ben blij met de steun van de gemeenteraad voor het plan en de daarin gemaakte keuzes. Als wethouder Kunst en Cultuur vind ik talentontwikkeling bijzonder belangrijk. Hiermee willen we een beweging op gang brengen die cultuureducatie aan de basis versterkt. Alle Amsterdamse basisschool leerlingen moeten kennis kunnen maken met cultuur. Door kinderen op jonge leeftijd te interesseren voor cultuur zullen zij zich verder willen verdiepen en bekwamen in kunstdisciplines die hen aanspreken.

Ook vragen we alle kunstinstellingen een bijdrage te leveren aan talentontwikkeling. Dat kan op verschillende manieren. Door een programma te ontwikkelen voor het basisonderwijs en dat aan Amsterdamse scholen aan te bieden, of door een programma te ontwikkelen om talentvolle jongeren het beste uit zich zelf te laten halen. Ik vind het fijn dat de raad deze richting steunt en ben heel benieuwd naar de plannen van de instellingen. Ik ga daar graag met ze over in gesprek.

Tijdens de behandeling van het Kunstenplan werd een motie aangenomen die vraagt om een miljoen uit de zogenaamde functionele ruimte (functies die je absoluut wilt behouden voor de stad) te verplaatsen naar de vrije ruimte (instellingen vrij van functie maar belangrijk voor de culturele infrastructuur). Ik snap de zorgen van de raad, toch maak ik mij zorgen over het effect van deze motie. Met deze motie wordt namelijk de grens opgezocht. Alle gemeentelijke bezuinigingen vallen binnen de functionele ruimte en door nog eens €1 miljoen over te hevelen naar de vrije ruimte, is het maar de vraag of wij onze verantwoordelijkheid richting de grote, beeldbepalende instellingen kunnen blijven nakomen. Zodra het effect van deze motie duidelijk is ga ik hierover in gesprek met commissie en raad.

Tot slot ben ik blij dat het college de €1 miljoen voor het Amsterdams uitburo (AUB) heeft weten te behouden. Vanuit citymarketing kunnen zij ook de komende jaren Amsterdam blijven positioneren als stad van wereldklasse op het gebied van kunst en cultuur.

Meer weten? Ga naar www.amsterdam.nl/kunstenplan voor meer informatie.