10 juni 2008

PvdA wil meer Amsterdammers aan het werk

‘Stad moet zelf banen zoeken’

AMSTERDAM – De gemeente moet een grotere rol spelen bij het aan het werk helpen van bijstandsgerechtigden. Dat vinden de PvdA en de SP in de gemeenteraad. De huidige manier, waarbij vooral externe bedrijven worden ingeschakeld, is volgens deze partijen niet goed.

De PvdA wil een proef waarbij uitkeringsgerechtigden maar met één bedrijf te maken krijgen. Er moet onderzocht worden of dat betere resultaten oplevert.
Bij uitkeringsgerechtigden moet volgens de notitie van de PvdA ook bekeken worden wie binnen twee jaar aan de slag kan en bij wie dat niet haalbaar is.

De medewerkers van de Dienst Werk en Inkomen (DWI) zouden veel minder klanten moeten behandelen, zodat de begeleiding intensiever kan worden.

Volgens de PvdA kan op die manier de uitstroom uit de bijstand verbeteren.
”De beste manier om Amsterdammers uit de armoede te helpen is via een baan,” zegt fractievoorzitter Manon van der Garde. ”Bovendien vergroot een baan je zelfstandigheid en levenslust.”

De SP stelt voor de Dienst Werk en Inkomen om te vormen tot een ‘Werkcentrale’. Bijstandsgerechtigden kunnen via deze centrale een baan voor ten minste het minimumloon krijgen.

Volgens de SP kreeg slechts drie procent van de deelnemers aan een re-integratietraject een baan. Uitkeringsgerechtigden zouden via de centrale allerlei werk kunnen doen dat nu niet wordt uitgevoerd, denkt SP-raadslid Maureen van der Pligt.

Ook de SP wil dat minder gebruik gemaakt wordt van commerciële re-integratiebedrijven. Ze wil ook bedrijven extra stimuleren om werklozen in dienst te nemen, door bijvoorbeeld voorwaarden op te nemen in contracten die de gemeente sluit.

Volgens de SP kunnen deze plannen uit de huidige financiering betaald worden.

De PvdA-notitie is hieronder te downloaden.